Innovative CO-creation Soil HEalth Living LABs

Innovative CO-creation Soil HEalth Living LABs

iCOSHELLs

Πρόγραμμα:

HORIZON-RIA - Project ID: 101157394

Ακρωνύμιο:

iCOSHELLs

Εταίροι:

1. RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB (RISE),

2. COLLABORATING CENTRE ON SUSTAINABLE CONSUMPTION AND PRODUCTION GGMBH (CSCP),

3. ASOCIACION EMPRESARIAL CENTRO TECNOLOGICO DE LA ENERGIA Y DEL

MEDIO AMBIENTE DE LA REGION DE MURCIA (CETENMA)

4. ZABALA INNOVATION CONSULTING SA (ZABALA)

5. IFAU APS (IFAU)

6. LEIBNIZ-INSTITUT FUR AGRARTECHNIK UND BIOOKONOMIE EV (ATB)

7. GREENOVATE ! EUROPE (G!E),

8. ASOCIACION DE INDUSTRIAS DE CONOCIMIENTO Y TECNOLOGIA – GAIA –

EUSKALHERRIKO EZAGUTZA ETA TEKNOLOGIA INDUSTRIEN ELKARTEA (GAIA),

9. CLUSTER VIOOIKONOMIAS KAI PERIVALLONTOS DYTIKIS MAKEDONIAS

(CLUBE),

10. ISTITUTO DI STUDI PER L’INTEGRAZIONE DEI SISTEMI (I.S.I.S) – SOCIETA’COOPERATIVA (ISINNOVA),

11. AGRAREN UNIVERSITET – PLOVDIV (AU PLOVDIV),

12. UNIVERSIDAD POLITECNICA DE MADRID (UPM)

13. AGROBIGDATE SOLUTIONS SL (AGROBIGDATE)

14. HS KONSULT AB (HS Konsult)

15. SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET (SLU)

16. AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS

(CSIC),

17. INSTITUTO MURCIANO DE INVESTIGACION Y DESARROLLO AGRARIO Y

MEDIOAMBIENTAL (IMIDA),

18. FUNDACION GRUPO CAJAMAR (CAJAMAR)

19. ESKILARA S KOOP TXIKIA (ESKILARA),

20. EUSKAMPUS FUNDAZIOA (EUSKAMPUS),

21. OBISPADO DE BILBAO (SANFI),

22. INNOVATEKBI KREA SOCIEDAD LIMITADA (INNOVATE),

23. AYUNTAMIENTO DE FORUA (FORUA),

24. ANONYMI ETAIREIA DIACHEIRISIS APORRIMMATON PER DYTIKIS

MAKEDONIAS (DIADYMA SA),

25. PANEPISTIMIO THESSALIAS (UTH),

26. NEA GEORGIA NEA GENIA ASTIKI MI KERDOSKOPIKI ETAIRIA (NEW

AGRICULTURE),

27. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI TRENTO (UNITN),

28. COMUNE DI OPPEANO (CDOP),

29. RUMA S.R.L. SOCIETA BENEFIT (RUMA),

30. INNOVHUB – STAZIONI SPERIMENTALI PER L’INDUSTRIA SRL (INNOVHUB),

31. CONSORZIO VOLONTARIO PER LA TUTELA DEI VINI CON DENOMINAZIONE

FRANCIACORTA E SEBINO (CPTF),

32. POLITECNICO DI MILANO (POLIMI),

33. PARCO REGIONALE DEL MINCIO (PMNC),

34. UNIVERSITA CATTOLICA DEL SACRO CUORE (UCSC),

35. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI MILANO (UMIL)

Χρονοδιάγραμμα:

Έναρξη: 01/06/2024

Λήξη: 31/05/2028

Περιγραφή:

Οι πιέσεις που υφίστανται τα ευρωπαϊκά εδάφη αποτελούν ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ένα ανησυχητικό ποσοστό 60-70% των εδαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θεωρούνται ανθυγιεινά και αποδίδονται σε παράγοντες όπως η ρύπανση, η αστικοποίηση και η εντατική γεωργία, που επιδεινώνονται περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή. Αυτή η υποβάθμιση έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης παραγωγικότητας της γης, της μετανάστευσης, της εγκατάλειψης της γης και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί δραστικά μέτρα καθώς η αποκατάσταση του εδάφους μπορεί να διαρκέσει αιώνες. Η πρωτοβουλία του έργου, που ευθυγραμμίζεται με διάφορες πολιτικές της ΕΕ, υπογραμμίζει τη σημασία των ολοκληρωμένων προσπαθειών αποκατάστασης του εδάφους. Μέσω του προγράμματος iCOSHELLs πρόκειται να ιδρυθούν έξι εργαστήρια αποκατάστασης του εδάφους (Soil Health Living Labs-SHELLs) σε διάφορες κλιματικές ζώνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Ισπανίας-Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Αυτά τα εργαστήρια προορίζονται ως κόμβοι καινοτομίας, προσαρμοσμένοι για την αντιμετώπιση των ειδικών στόχων της ΕΕ για την αποκατάσταση του εδάφους. Μέσω συλλογικών προσπαθειών σε αυτά τα εργαστήρια, στόχος είναι η ανάπτυξη, η δοκιμή και η επικύρωση πιθανών λύσεων, διασφαλίζοντας επεκτασιμότητα πέρα από τις άμεσες περιοχές τους. Το iCOSHELLs δίνει μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών χωρίς αποκλεισμούς, από ερευνητές έως ιδιοκτήτες γης. Η συστηματική προσέγγισή του περιλαμβάνει την οικοδόμηση ικανοτήτων των ενδιαφερόμενων, τη γεφύρωση των χασμάτων μεταξύ της επιστήμης και των πρακτικών εφαρμογών, την εμβάθυνση της κατανόησης των δεικτών του εδάφους, την αναπαραγωγή αποτελεσματικών μεθόδων ανάκτησης του εδάφους και την υποστήριξη πολιτικών για την υγεία του εδάφους. Επιπλέον, το iCOSHELLs επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την έννοια των Living Labs (LLs). Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο, το οποίο συχνά περιστρέφεται γύρω από απομονωμένες ερευνητικές οντότητες, το iCOSHELLs βασίζεται στη δημιουργία των Living Labs που έχουν τις ρίζες τους στην ευρεία δέσμευση και την εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Απώτερος στόχος είναι να εξελίξει τα υπάρχοντα εργαστήρια (SHELLs) από τυποποιημένα σε ευρέως αναγνωρισμένα, θέτοντας ένα θεμελιώδες σχέδιο για τα μελλοντικά εργαστήρια. Επιπλέον, ως ολοκληρωμένος χώρος αποθήκευσης δεδομένων εδάφους, το iCOSHELLs προωθεί τη συνεργασία, διασφαλίζοντας παράλληλα την αναπαραγωγή και την επαναληψιμότητα.

Ο ρόλος της ΔΙΑΔΥΜΑ:

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το εργαστήριο που πρόκειται να δημιουργηθεί με σκοπό την αποκατάσταση των ρυπασμένων εδαφών ονομάζεται Greek Mine Soil Health Living Lab-GMN SHELL. Απώτερος σκοπός είναι η αποκατάσταση των ρυπασμένων εδαφών από την εξόρυξη λιγνίτη, η φύτευση διαφορετικών καλλιεργειών για πρώτη ύλη, παραγωγή αιθέριων ελαίων και άλλες χρήσεις, για τον προσδιορισμό των πιο αποτελεσματικών τύπων καλλιεργειών όσον αφορά τόσο την αποκατάσταση του εδάφους όσο και τις οικονομικές δυνατότητες καθώς και η ενεργοποίηση της συμμετοχής και της δέσμευσης όλων των ενδιαφερόμενων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας, για να προσαρμόσουν την προσέγγιση του εργαστηρίου στις δικές τους ανάγκες για μελλοντική γεωργική χρήση του. Με βάση αυτό, το εργαστήριο GMN SHELL αποτελείται από διάφορα εγκαταλελειμμένα ορυχεία και συγκεκριμένα 10 σημεία, όπου τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης χρωμίου (Cr) και νικελίου (Ni), καθώς και άλλων ρύπων, τα καθιστούν μη παραγωγικά.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε είναι ο ιδιοκτήτης της περιοχής δοκιμών στη Δυτική Μακεδονία που πρόκειται να παραχωρηθούν για φύτευση για το έργο iCOSHELLs. Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε πρόκειται να συντονίσει το εργαστήριο GMN SHELL και θα αναλάβει την υλοποίηση και δοκιμή πρακτικών φυτοεξυγίανσης και αποκατάστασης εδάφους και κοινωνικής δέσμευσης σε συνεχή συνεργασία με περιφερειακούς φορείς (Περιφέρεια και Δήμους Δυτικής Μακεδονίας, Δήμο Κοζάνης) καθώς και ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΤΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Ελλάδα).

Προϋπολογισμός:

11.999.872,50€

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Comments are closed.